Helenka, takmer obyčajný príbeh o neobyčajnej žene

Voláme sa Slovenskí REBELI a prinášame vám príbeh Helenky. Helenka sa narodila v roku 1913. Náš folklórom inšpirovaný súbor o 99 rokov neskor, v roku 2012. My žijeme v dobe Facebooku, Instagramu a mobilných telefónov. Helenka prežila dve svetové vojny aj totalitu.

Naše vzťahy začínajú internetom. Četovaním, zdieľaním fotiek na sociálnych sieťach, držaním sa za ruky, absolvovaním roznych par- tytime. Helenka svojho manžela ako dospelého spoznala vo štvrtok a v sobotu sa brali.

Helenka – Rebeli, Angelika Kopjak

Kým naši rodičia sa idú pretrhnúť, aby sme mali čo najlepší telefón a boli čo najlepšie vybavení do školy, Helenka mohla chodiť do školy len keď už bolo postarané o statok. Jedným z najväčších darov boli topánky a ako veno dostala kravu.

Zdá sa, akoby medzi nami a Helenkou bola generačná priepasť. Napriek tomu, alebo práve preto, sa pokúšame o nemožné. Preniesť jej život na divadelné dosky v podobe folklórneho muzikálu.

Vyjadriť v sto minutách, hoc len jeden, takmer obyčajný život neobyčajnej ženy, je obrovská výzva. Ale neboli by sme Rebeli, ak by sme sa toho neuchopili svojím vlastným sposobom.

Naším príbehom ale nechceme poučovať, moralizovať ani hodnotiť. Bolo nám láskyplne umožnené nahliadnuť do života a do srdc ľudí, ktorí sa podieľali na tom, aký život žijeme dnes.

Ludia, o ktorých rozpráva náš príbeh, nemajú nikde postavené sochy, pamätné tabu- le a ani sa po nich nevolá žiadna budova. No napriek tomu sa zaslúžili o to najvzácnejšie. O náš život a hlavne sposob, ktorým ho prežívame.

Nuž prijmite, prosím, s láskou náš pohľad na život jednej takmer obyčajnej ženy. Mohla byť starou, či prastarou mamou ktoréhokoľvek z nás.

Láska bola jej najväčšou silou a často jediným, čo vlastnila. Bola to práve láska, ktorá pomohla prežiť jej a jej deťom. Nášmu svetu, ako ho poznáme my, odovzdala to najcennejšie. Život.

Medzi nami a Helenkou je možno sto rokov, ale medzi nami a Helenkou je aj čosi, čo nepozná čas. ŽIVOT A LÁSKA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *