Zaži legendy Komárna naživo!

Interaktívny výlet spojený s rozprávaním príbehov a ochutnávkami miestnych špecialít v našom najjužnejšom meste.  Sme herci a tanečníci súborov Slovenskí rebeli a Divadla Komora. Rozhodli sme sa pomôcť nášmu mestu aj v rozvíjaní turistického ruchu.  A je to pre nás aj zmysluplné forma brigády pre jarné a letné mesiace roku 2023. 

Baví nás baviť vás a budeme to robiť celý jeden deň. Stačí si vybrať, čo chcete zažiť .

Budeme vám rozprávať príbehy z dávnej, ale i nedávnej minulosti.
Budeme hovoriť o legendárnych bojoch nikdy nedobytého mesta, ale aj o mafiánoch z 90-tych rokov.
Jednodňový výlet má mimoriadne priaznivé ceny, pre rôzne skupiny ľudí, ako napríklad Jednota dôchodcov, či členovia  Matice slovenskej alebo organizované zájazdy si môžu dohodnúť aj špeciálnu cenu. 

0905 405 455 – kontakt na nášho manažéra
Pozrite si aj reportáž RTVS

Pre našich divákov máme pripravený celodenný program, ktorý sa volá Legendy Komárna.
Ide o celodňový sprevádzaný program:

– do našej pevnosti noha nepriateľa nevkročila, preto sa naši návštevníci so Slovenskými rebelmi (FS Komárňan) najprv musia skamarátiť… (rituál je tajný)
– po „spriatelení“ začíname prechádzkou a príbehmi z pevnosti (súčasťou je aj podzemie)
– robíme malý piknik v “Anglia parku” alebo v RÉVe (Dom maďarskej kultúry) ochutnávka miestnych
– komárňanských špecialít: domáci koláč (štrúdľa, či tvarohová buchta) a k nej v Komárne praženú kávu
– prechádzka centrom mesta Komárno, s príbehmi dávnymi, ale aj nedávnymi, smutnými, ale aj tými veselšími
– vyrozprávame si príbeh Európskeho nádvoria a najvýznamnejších rodákov Komárna
– dáme si ozajstný komárňanský obed, buď Jókaiho polievku s domácim langošom (kváskovým chlebom) alebo halászlé
– vláčikom sa prevezieme do Komáromu a ukážeme si aj maďarskú časť pevnostného systému a most cez rieku Dunaj
– vláčik bude mať konečnú zastávku pri Podunajskom múzeu, tu si vyrozprávame príbeh Baziliky sv. Ondreja (aktuálne v rekonštrukcii), ale aj príbeh prekliatej Eszter
– ochutnáme komárňanskú pálenku alebo víno nášho regiónu
– navštívime Expozíciu studenej vojny v DMS Komárno a Malé vodárenské múzeum
– krásny a zážitkov plný deň je zakončený predstavením Divadla Komora alebo Slovenských Rebelov– hlavný cieľ dňa

  • Podunajské múzeum
  • kúpanie sa v termálnej vode
  • mosty Komárna
  • Nádvorie Európy
  • centrum mesta a rozprávanie o mafii
  • vláčikom po jednom meste, ale v dvoch štátoch
  • galéria vo vojenskom kostole
  • domáca štrúdľa v parku
  • svetová kávička a zmrzlina
  • rozprávanie o hudobných legendách Komárna
  • predstavenie Divadla Komora alebo Slovenskí rebeli
  • Expozícia studenej vojny, múzeum socializmu a Malé vodárenské múzeum

Dohodnite si celodňový program, budete mať prideleného jedného alebo dvoch sprievodcov, ktorí pôjdu celý čas s vami. Nikde nemusíte stáť v rade, všetky vstupenky a formality vám vybavíme vopred. Váš itinerár bude nastavený tak, aby ste zažili len príjemnú prechádzku, prípadné príjemné posedenie a nikde zbytočne na nič nečakali. 

V prípad potreby vás budeme v pravidelných intervaloch zásobovať aj vodou, či iným občerstvením. 

Vaše stravovanie vám tiež sprostredkujeme, na výber máte hneď niekoľko reštaurácií. Od najluxusnejších, cez zlatú strednú voľbu až po rýchle, dobré a cenovo priaznivé občerstvenie. Máte radi pizzu alebo jedlá z pece? Nech sa páči, vybavíme vám aj to. Chcete gastronomický zážitok Žitného ostrova, alebo návštevu čokoládovne? Postaráme sa. 

V špeciálnych prípadoch vám môžeme ukázať aj ako sa varí pivo, a zobrať vás aj do hvezdárne. 

V reštaurácii, ktorá nesie meno jedného z najvýznamnejších generálov meruôsmych rokov vás čakajú dve, pre Komárno snáď najtypickejšie jedlá:

polievka Jókai (fazuľová polievka s mäsom) s čerstvým miestnym kláskovým chlebom a ako hlavné jedlo farmársky kurací paprikáš, halušky a uhorkový šalát.

Menu nezahŕňa nápoj, aby ste mali možnosť voľby podľa svojich preferencií. Komárno je mestom piva, ale aj dobrého vína. Najviac medailí však získava v “tvrdých” destilátoch. 

Prečo prísť do Komárna?

Komárno je jedno z našich najstarších miest, za čias Rakúsko-Uhorska patrilo po Viedni, Pešti a Bratislave k piatim najvýznamnejším mestám monarchie. Komárňanská vojenská pevnosť – národná kultúrna pamiatka, momentálne čaká na zápis do kníh svetového dedičstva UNESCO. Komárno má zaujímavú tú dávnu, ale aj relatívne nedávnu históriu. Preto máme program zameraný na spoznávanie histórie tohto významného mesta cez príbehy a legendy, ukážeme vám napríklad, kde väznili Ľ. J. Šuleka, vezmeme vás aj do netradičných reštaurácií, pozrieme si dve centrá mesta a program zakončíme úžasným kultúrnym zážitkom. Muzikálom Slovenských rebelov alebo muzikálom Divadla Komora.

História Komárna stručne

Komárno, ležiace pri sútoku Dunaja a Váhu, v nadmorskej výške 108-115 m, je jedným z najstarších sídlisk v Karpatskej kotline a mestom s bohatou históriou. „Villa Camarum“ bola jedna z dvadsiatich troch osád, ktoré patrili do panstva komárňanského hradu. Prvé významné výsady, ktoré v tom čase prislúchali iba mestám, jej udelil kráľ Belo IV. listinou z 1. apríla 1265. V meste boli vybudované dodnes slávne pevnosti. Úspešne odolávajú útokom tureckej armády. Po vyhnaní Turkov z krajiny a ukončení protihabsburgských povstaní v 18. storočí, sa vďaka svojej výhodnej polohe na križovatke vodných a suchozemských ciest, Komárno stáva jedným z veľkých miest krajiny s prekvitajúcim obchodom a remeslami. Listinou kráľovnej Márie Terézie zo dňa 16. marca 1745 získava titul a práva slobodného kráľovského mesta. Jeho zámožnejší občania a tu usadená šľachta si dávajú stavať barokové paláce, trinitári, františkáni a jezuiti kláštory a kostoly. Barokové mesto vybudované do polovice 18. storočia je 28. júna 1763 zruinované veľkým zemetrasením a o dvadsať rokov neskôr, 22. apríla 1783 ďalším ničivým zemetrasením.

Pevnostný systém

Jeden z najväčších zážitkov je napr. prehliadka jedinečného pevnostného systému, ktorý je raritou v celej Európskej únii. Najstaršia časť bola postavená v 16. storočí. V dôsledku vojenských ťažení francúzskeho cisára Napoleona I., bola na začiatku 19. storočia obnovená, modernizovaná a rozšírená na najrozsiahlejší pevnostný systém Rakúsko-Uhorska, ktorý mal v prípade potreby pojať až 200 000-ovú armádu.

KOMÁRNO A JEHO GASTRONÓMIA

Mesto je slávne aj vďaka jedinečnej gastronómii. Vďaka najväčšiemu počtu slnečných a horúcich dní počas roka sa tu darí aj výnimočnému vínu. Môžeme pre pre vás pripraviť zážitkový obed v rôznych reštauráciách v centre mesta, na ktoré sa tiež pozrieme. Stačí si vybrať podľa vašich chutí. Odporúčame vám určite ochutnať miestne vínko, ale aj ďalšie miestne špeciality.

VRCHOL PROGRAMU VÁS ČAKÁ NA ZÁVER 

Už takmer dvadsať rokov v Dome Matice slovenskej v Komárne pôsobia mimoriadne úspešné divadelné súbory. Ich premiéry nevynecháva ani hlava štátu. Zameriavajú sa na muzikály, či už folklórne, v podaní jedinečných Slovenských rebelov, alebo tie zo 60-tych rokov v podaní prvého, profesionálneho, slovenského divadla v Komárne, Divadla Komora. Zážitok, ktorý chcete zažiť.

Príklad programu

10:00 príchod a rituál spriatelenia prechádzka nedobytou pevnosťou
11:30 miestna štrúdľa s kávičkou – tu praženou Anglia park a kráľ Ladislav Pohrobok
12:00 Dom maďarskej kultúry a miestna pálenka
12:40 obed a generál Klapka
13:30 centrum mesta a kráľ operiet
14:15 Nádvorie Európy zmrzlina dvoch kultúr
15:00 tri kostoly na jednej ulici
16:00 pohár slnka premeneného na víno vláčikom do susedného štátu
17:15 Expozícia studenej vojny
17:45 nezabudnuteľný muzikál
20:00 pohárik na cestu a dovidenia

PROGRAM NASTAVUJEME INDIVIDUÁLNE PODĽA VAŠICH PREFERENCIÍ *

Jednodňový výlet má mimoriadne priaznivé ceny, pre členov Matice slovenskej s 50% zľavou.