Cesty za legendami Komárna – ROZHOVOR

Prichádzate s novinkou, ktorá v našej krajine nie je celkom bežná. Rozhodli ste sa, že si budete na svoje predstavenia voziť divákov sami. Ako sa zrodil tento netradičný nápad a aká je myšlienka tohto projektu?
Vznikalo to vlastne postupne. Komárno ako mesto má úžasný turistický potenciál, náš pevnostný systém, bazilika, centrum mesta, Európske nádvorie, rieky, ale aj gastronómia a v neposlednom rade legendy o obrancoch mesta, či budúce legendy v podobe nesmierne nadaných ľudí v našich predstaveniach, by jednoducho mal vidieť a počuť každý. Preto sme vymysleli Cesty za legendami a každým ďalším turnusom nás diváci presviedčajú, že je to naozaj dobrý nápad. 

Projekt Cesta za legendami však nemá byť len o divadelnom predstavení. V jeho prípade možno hovoriť aj o pridanej hodnote, pretože divákom netradičnou formou ukážete a predstavíte aj Komárno. Môžete priblížiť, ako to teda funguje?
Na Slovensku v každom meste, či dedinke, máme činorodých ľudí, ktorí hľadajú pre svoju skupinu či rodinu netradičné, finančne nenáročné dobrodružstvo. Nejak sa k nám dostanú a my im “ušijeme” program na mieru. Väčšinou ide o jeden celý deň na juhu Slovenska, v našom najslnečnejšom meste, v Komárne. Prevedieme ich pevnostným systémom, ktorý naozaj ohromí majestátnosťou, potom ich vezmeme napríklad na ochutnávku miestnej gastronómie, či vínka. Nasleduje cesta vláčikom, návšteva Baziliky sv. Ondreja, Európske nádvorie a centrum mesta. Turistov “netrápime” dátumami a menami, tie sa dajú vyhľadať dnes už všade. Namiesto toho im rozprávame povesti alebo legendy. Príbehy, ktoré sa viažu s naším mestom a jeho dejinnými udalosťami. Či už o Ester, ktorá prekliala celú rodinu pri dohodnutom sobáši a nasledovalo zemetrasenie a celý svadobný sprievod pohltilo, alebo hovoríme o obrancoch mesta, ktorí z neho spravilo legendu. Mesto Komárno totiž nikdy nebolo dobyté nepriateľmi. Aj preto máme taký malý rituál, pred vstupom do pevnosti s našimi návštevníkmi musíme byť priatelia. Noha nepriateľa totiž za brány pevnosti nikdy nevstúpila a ani nevstúpi. Priateľstvo potvrdzujeme kalíštekom Rebelovice. V programe sú ale aj iné možnosti ako kúpanie sa na termálnom kúpalisku, či v neďalekom Maďarsku, nakupovanie, návšteva Podunajskéjo múzea, či Expozície studenej vojny, čo je novinka z tohto roku. Akýkoľvek dohodnutý program je ale zavŕšený predstavením Slovenských rebelov – folklórnym muzikálom. O tieto predstavenia je naozaj veľký záujem.

Takýto projekt nepochybne atraktívnou formou zviditeľní samotné mesto. Spolupracujete (prípadne uvažujete) aj o spolupráci s komárňanskou samosprávou?
Áno, s mestom máme výbornú a pre obe strany prospešnú spoluprácu.  Aké ohlasy ste zaznamenali na tento projekt. Mimochodom, po pandémii, ktorá značne obmedzila kultúru, je to určite pre divákov aj turistov mimoriadnym spestrením tohtoročného kalendára podujatí. Prví návštevníci boli nesmierne uveličení jednak mestom, pevnosťou, výletom loďou na sútok riek Váh a Dunaj, a samozrejme predstavením. Ešte aj po týždňoch nám písali aké skvelé to bolo a že určite prídu zas. Najprv sme si mysleli, že to bola vzácna zhoda náhod, avšak neskôr sme si uvedomili, že sa to deje stále. Prichádzali ponuky na predstavenia po celom Slovensku, žiaľ, 90% z nich nedokážeme uspokojiť. Z času na čas niekam vycestujeme, avšak, vždy chceme, aby diváci mali čo najlepší zážitok, to však znamená postaviť celú scénu, náš zvukový a svetelný aparát, čo znamená 5-6 hodín prác. Plus nás je okolo 40-50 účinkujúcich v každom predstavení. Tak sme si povedali, že možno bude jednoduchšie priniesť divákov k nám a spraviť im celodňový zážitok. No a ukázalo sa to ako veľmi dobrý krok. Jednak, veľa ľudí netuší, aký skvost v podobe nášho mesta máme na Slovensku a druhak, doma vieme poskytnúť divákom vždy najlepší zážitok. 

Takáto aktivita určite nie je lacnou záležitosťou. Máte svojich podporovateľov, prípadne, ako by vás mohli záujemcovia z radov podnikateľov podporiť?
Tým, že väčšina z nás má svoje civilné povolanie a robíme to najmä pre zážitok, ako hobby to nie je také drahé ako by sa mohlo zdať. Áno, vytvoriť jedno predstavenie je okolo 50 tisíc eur, ale už ďalšie reprízy tak drahé nie sú. Máme obrovské šťastie, že naši sponzori pri nás stoja, veľmi nás v tom podporujú. Preto naši diváci nemusia siahať hlboko do peňaženiek. Celodňový program s obedom, aj večerným predstavením, sa zmestí aj do 16 € na osobu. Kdekoľvek v zahraničí by to bolo aj viac ako 100 €. Pričom zážitok je možno aj väčší, aspoň podľa reakcií našich návštevníkov. 

Aké sú vaše plány na tento rok?
Aktuálne máme naplánované predstavenia do konca leta, popritom sa už pracuje na dvoch nových. Muzikál “Romeo a Júlia, ako by to bolo dnes” a Rebeli predstavia koncom roka výročný program “Život našich otcov”.  Priebeh príprav, ale aj naše aktuálne živé predstavenia môžu diváci sledovať na stránkach www.dramatak.eu a www.rebeli.sk
Teraz sa ale chceme sústrediť na našich návštevníkov a divákov počas jari a leta… Začíname 30.4, 1. mája a pokračujeme takmer každý jeden víkend. 
Ešte stále vieme “zobrať” pár turnusov, takže ak väčšie skupiny ľudí majú záujem, môžu sa nám ozvať – 0905 405 455.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *