Dom Matice slovenskej v Komárne s Ozbrojenými silami SR si aj so súborom Slovenskí rebeli uctili pamiatku Najväčšieho Slováka. M. R. Štefánika

2. mája sa pred Domom Matice slovenskej v Komárne stretli predstavitelia Matice slovenskej, okresu aj mesta Komárno, predstavitelia cirkví, veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Jindřich Joch, generálporučík Vojtek ako zástupca Klubu generálov Slovenska, slávnostná čata z Levíc i zástupcovia protifašistických bojovníkov.

Položením vencov k soche, ktorá bola vytvorená v roku 1930 si uctili pamiatku generála M. R. Štefánika. Prozreteľnosť tak chcela, že predvečer pred pietnym aktom si Štefánika zvolili občania za Najväčšieho Slováka. Početný zástup verejnosti, tvorenej predovšetkým študentmi škôl v Komárne, si vypočul krátky prierez jeho životom i príhovor veliteľa Pozemných síl. Generálmajor Joch zdôraznil, že nebyť Štefánika, dnes by slovenská armáda pravdepodobne neexistovala. V duchu myšlienky, ktorú vyslovil Štefánik „Musíme žiť jeden pre druhého, lebo šťastie jednotlivcov mohutnie tou mierou, ktorou sa množí vôkol neho…“ si Slovenskí rebeli – folklórom inšpirovaný matičný súbor z Komárna, zvolil tohto velikána našich dejín už pred rokmi za jeden zo symbolov a inšpirácií svojej tvorby. Za zmienku stojí, že socha generála Štefánika je v Komárne už na štvrtom mieste. Z hlavného námestia putovala do Banskej Bystrice, späť do Komárna do Leninových sadov, neskôr bola “ukrytá” v kazematoch Komárňanskej pevnosti, či v depozite Podunajského múzea, aby nakoniec pri vzniku Domu Matice slovenskej v Komárne získala čestné miesto na Námestí M. R. Štefánika.

čítajte aj TU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *