Slovenskí Rebeli vo Francúzsku

Folklórom inšpirovaný súbor Slovenskí rebeli z Komárna vystupuje v zahraničí pod názvom Komárňan. Aktuálne, počas minulého týždňa, reprezentoval našu krajinu v okolí francúzskeho mestečka Saujon.


Viac fotiek nájdete v galérií.

„V stredu 14.8. sme sa zúčastnili otváracieho ceremoniálu, ktorý ukončoval práve náš súbor a pätnásťminútový ohňostroj. Vo štvrtok 15.8., pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie, začal náš program v katedrále postavenej v 12. storočí. Počas slávnostnej omše zazneli vďaka Rebelom aj slovenské piesne a Otčenáš po slovensky. Každý deň máme niekoľko predstavení a práve štvrtok bol náš najťažší deň – 6 predstavení v dvoch mestách. Na prijatí primátorov a predstaviteľov vedenia západnej oblasti Francúzka naša delegácia odovzdala dary a pozdravy predsedu Nitrianskeho VÚC, Matice slovenskej, ale aj primátora mesto Komárno. Všetkým vyslancom a predstaviteľom súborov z mnohých krajín sme odovzdali naše domáce víno, špeciality mesta Komárno, ale aj publikácie MS. V piatok sme mali voľno a keďže sme sa nachádzali len niekoľko kilometrov od mora, hneď sme mali jasno ako tento deň využiť. Dopadlo to tak, že do večera vyzerala polovica súboru ako rodina rakov. V sobotu nás čakal sprievod v uliciach mesta. Práve tento sprievod v nás najviac vyvolal festivalovú atmosféru. Ľudia nám tlieskali z kaviarní, z obchodov, vykláňali sa z okien a natáčali si nás. Boli sme nadšení z toho ako na nás reagovali. Dokonca sme stretli aj dve Slovenky, “ priblížil program Rebelov na festivale manažér, scenárista, režisér a tanečník súboru Jozef Černek.

Do reprezentačného programu si Rebeli zaradili tance z východného Slovenska, ale i z Horehronia a francúzskemu publiku predstavili aj zvyk čepčenia nevesty.

Viac fotiek nájdete v našej galérií

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *