Naša práca má zmysel a možno dnes ešte ďaleko väčší ako kedykoľvek predtým

Zamestnanci kľúčových pracovísk Matice slovenskej z celého Slovenska sa stretli v Komárne na výjazdovom zasadnutí a školení, aby mimo iné videli a zažili prácu matičiarov v regióne Komárno.

„Boli to mimoriadne náročné, ale vskutku povznášajúce hodiny, ktoré sme zažili v Komárne a som rád, že to bolo práve tu. Zažili sme úžasnú atmosféru mesta, stretli sme skvelých ľudí a pociťovali sme obrovskú hrdosť na Maticu slovenskú, keď na dvoch vypredaných predstaveniach ľudia stáli a tlieskali našim súborom,” vyjadril sa riaditeľ členského ústredia a zároveň jeden z organizátorov pracovného výjazdu PhDr. Martin Fejko.

Už v doobedných hodinách sa v stredu 17. júna stretli riaditelia Domov MS, vedúci jednotlivých pracovísk a aj celé vedenie MS v Dome matice slovenskej v Komárne. Je to jeden z najväčších domov, ktoré MS vlastní. Prvé hodiny boli venované pracovnej porade a školeniu. Vedenie MS, menovite predseda Marián Gešper a správca Maroš Smolec, zhodnotilo uplynulé obdobie, vytýčilo ciele do budúcnosti. „Sila Matice slovenskej je v miestnych odboroch a v ľuďoch, ktorí v nich pracujú. Je našou povinnosťou starať sa o nich a smerovať naše aktivity najmä k členskej základni,” zdôraznil predseda MS. „Situácia s financiami nie je jednoduchá, dlhodobo čelí Matica nízkemu rozpočtu, ale napriek tomu vytvára stovky plnohodnotných podujatí naprieč celým Slovenskom. Svoju úlohu voči štátu si tak plní viac ako dobre. Je ale samozrejmé, že budeme pozorní k požiadavkám, k objednávke štátu. Očakávame však konštruktívne a seriózne jednanie zo strany Ministerstva kultúry ako rezortu, pod ktorý spadá naša inštitúcia,” zhodnotil v krátkosti správca Smolec.

Školitelia a aj riaditeľ členského ústredia Fejko viackrát zdôraznil, že MS a jej predstavitelia aj v regiónoch a na ústredí musia popracovať najmä na prezentácii svojej činnosti. „Robíme skvelé veci, robíme veľa pre našu vlasť, ale možno sa o tom málo vie. Ale to je v rukách nás všetkých. Dnešná doba je nastavená na marketing sociálnych sietí, propagáciu od človeka k človeku. A tak ako sú k nám blízko ľudia, musíme byť blízko k nim aj my. Napríklad prostredníctvom Facebooku a iných sociálnych sietí, “ odznelo na školení. 

Komárňanskí matičiari si pre svojich kolegov pripravili vskutku náročný, ale pôsobivý program. Bezprostredne po prvej časti porady sa spolu s vypredanou matičnou sálou (v zmysle platných hygienických opatrení) zúčastnili 5. premiéry  pôvodného muzikálu ZVER. Dramatický krúžok Gymnázia Ľ. J. Šuleka pri MO MS Komárno tvorí už šestnásť rokov na doskách, ktoré znamenajú svet. Ich premiér sa zúčastňuje aj hlava štátu a ako zhodnotili účastníci školenia, boli šokovaní. Kvalitou, aj úrovňou diela. Bez problémov je porovnateľné s profesionálmi ako ich poznáme napríklad z Novej scény. Nečudo, že predstavenie tak láka verejnosť nielen z okolia Komárna.  Dvadsať pôvodných piesní, náročné choreografie a pútavý príbeh. Aj to je dôvod, prečo má Dramaťák, ako mu hovoria miestni, každú sezónu vypredaných dvadsaťpäť repríz každého diela. „Klobúk dolu” a „bolo to neskutočné”, boli najčastejšie slová chvály pre nadšencov divadla z Komárna. 

Druhý deň bol nemenej bohatý na zážitky.

Ráno patrilo nikdy nedobytej pevnosti v Komárne, národná kultúrna pamiatka čaká na zápis do kníh svetového dedičstva UNESCO a právom sa pýši prívlastkom unikátna. Toto dedičstvo si rozhodne zaslúži našu pozornosť, ide o unikát svetového formátu. Matičiarov v Komárne prijal na krátkom stretnutí aj primátor mesta Komárno Béla Keszegh a pochvaľoval si spoluprácu s Maticou ako s jedným z hlavných partnerov pri organizovaní kultúrneho života v meste. „Aj toto leto, ktoré bude určite poznačené tým, že ľudia radšej ostanú vo svojej krajine a nebude sa veľa cestovať, plánujeme s Maticou plnohodnotné kultúrne zážitky. Sme radi, že práve u nás sa tak výrazne darí divadelnej a folklórnej činnosti. A rád by som poukázal na fakt, že ak  prácu Matice slovenskej chváli Slovák, je to v poriadku. Ale tu sa ich podujatí zúčastňujú a spoluprácu si pochvaľujú aj Maďari, vrátane škôl. Študenti tak majú možnosť zlepšovať si slovenčinu,” vyjadril sa primátor mesta Komárno. Kroky matičiarov viedli aj do Baziliky svätého Ondreja, kde ich prijal biskupský vikár, kanonik a dekan komárňanskej fary Vsdp. Róbert Kiss. Spolu s Lórantom Lápesom (riaditeľ rádia Mária) ich previedli jedným z najväčších kostolov trnavskej arcidiecézy nedávno povýšeného na Baziliku minor. 

Pani farárka Horňáková  matičiarov prijala a pohostila na evanjelickej farnosti v Komárne, mimoriadne pekným momentom bolo, keď sa na malú chvíľu zhostil organu podpredseda MS Marek Hanuska, ktorý mimo iné pôsobí aj ako kantor ECAV v Očovej. A takto symbolicky prepojil evanjelikov Komárna a stredného Slovenska. 

Záver naozaj bohatého programu patril strhujúcemu vystúpeniu Slovenských rebelov. Helenka je takmer obyčajný príbeh o neobyčajnej žene. Rebeli predviedli jeho šiestu reprízu v Mestskom kultúrnom stredisku a tiež pred vypredaným hľadiskom. „Boli sme neskutočne hrdí keď náš matičný súbor nadšení diváci niekoľkokrát vytlieskali k opakovaniu. Príbeh bol krásne spracovaný a mimoriadne dojímavý, bolo vidieť, že štyridsaťosem účinkujúcich tvorí s láskou a diváci to patrične ocenili,“ zhodnotili skvostný zážitok z predstavenia, ktoré skončilo v neskorých nočných hodinách. 

Pracovné stretnutie v Komárne bolo obohacujúce po všetkých smeroch a určite sa sem matičiari radi vrátia. Komárňania si prácu tunajšieho matičného domu cenia a ich aktivity prekročili hranice regiónu, ale aj našej vlasti. Minulý rok tu v Komárne usporiadali 41 predstavení, odohrali predstavenia aj v širokom regióne a Slovenskí rebeli reprezentovali našu krajinu aj na svetovom festivale. 

„Som veľmi rád, že prišli kolegovia z celého Slovenska, nielenže sme sa radi pochválili našou prácou, ale pomohli nám vytvoriť úžasnú atmosféru na našich predstaveniach. Viac ako tri mesiace sme nemohli robiť to, čo robíme najradšej  a som rád, že keď sa to znova rozbehlo, boli pri tom. Verím, že prídu zas, či už so svojimi členmi z MO alebo s rodinami. Veľmi radi ich tu privítame,“ zhodnotil hlavný organizátor Jozef Černek, riaditeľ Domu MS v Komárne. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *